T’imagines tenir un banc local d’energia a cada barri? Això ja és possible gràcies al Banc d’Energia, una iniciativa que promou l’estalvi solidari i l’eficiència energètica. És una associació legalment constituïda que promou l’estalvi i l’eficiència energètica a benefici dels que estan en situació de vulnerabilitat energètica. Això ho fa a través de la pedagogia i de la solidaritat transformadora. La finalitat del banc no és acumular (ni energia ni recursos) sinó contribuir a l’estalvi amb finalitats redistributives.
El banc d’energia pretén lligar dues realitats:
- La problemàtica de pobresa energètica (l’accés bàsic a l’energia), millorant les condicions dels habitatges de les persones o famílies en situació vulnerable per tal de fer-los energèticament menys dependents i fent un acompanyament energètic formatiu, inversió inclosa, però no pagant factures; i
- El canvi climàtic, minimitzant el malbaratament de l’ús de l’energia.
No pot ser que hi hagi famílies amb problemes de subministrament bàsic d’electricitat o calefacció, perquè té impactes en la seva salut i en les oportunitats d’igualtat social, i des del Banc d’Energia es vol promocionar l’estalvi i l’eficiència amb finalitat solidària per a un benefici social, a més a més dels motius econòmics i ambientals, tots ells importants. D’aquesta manera, tots en podem sortim beneficiats.
La seva implantació en un barri o ciutat es realitza a través de la col·laboració d’entitats locals en un procés de confiança i ajuda mútua, i habitualment amb el suport i implicació de l’administració local. Les entitats privades o particulars poden realitzar accions d’estalvi i eficiència energètica i participar solidàriament al banc d’energia local donant, com a mínim, el 35% de l’estalvi assolit. El retorn social dels recursos econòmics que obtingui el Banc d’Energia es realitza de forma territorialitzada (solidaritat de proximitat) tant en formació energètica com en inversions de millora de les condicions energètiques de llars en situació de vulnerabilitat per pobresa energètica. La priorització d’inversions es realitza en coordinació amb l’àrea de serveis socials locals.
Tens ganes de crear un grup del Banc d’Energia a Sarrià-Sant Gervasi? Posa’t en contacte amb ells info@bancdenergia.org (Judith Seubas) i organitzarem plegats un taller gratuït d’estalvi i eficiència a partir de la nova eina online d’acompanyament energètic que tenen en marxa a la pàgina web. És una aplicació web senzilla però pràctica que facilita i guia per a la introducció de les dades bàsiques i proporciona consells d’estalvi. L’eina d’acompanyament energètic determina el potencial d’estalvi de la factura energètica.