Associació Cultural Casa Orlandai

Activitat principal

Som una entitat sense ànim de lucre, formada pel veïnat i col·lectius vinculats a Sarrià, constituïda per donar vida a l’equipament municipal Casa Orlandai.
L’associació promou l’art i la transformació social des de la convivència, el respecte i la llibertat; així com un desenvolupament públic i social més proper i participatiu, donant resposta als anhels de construir una societat més justa.

Xarxa amb altres entitats

Taula d’Entitats de Sarrià, Plataforma de Gestió Ciutadana, Xarxa Acció Social de Sarrià, Xarxa d’Economia Social (XES), Plataforma Artibarri, Mapa Verd, Consell Municipal d’Associacions de Barcelona, Codi Ètic d’Associacions de Barcelona, Cens de Voluntariat, Cens d’entitats pel foment de la llengua catalana.
A més a més hi ha 43 entitats i empreses sòcies del projecte amb qui també es col·labora en diferents sentits.

Que podem aportar a l'economia solidària

La gestió d’un equipament municipal de forma comunitària. Des d’una associació formada per veïns/es del barri i entitats properes assumim la gestió d’aquest espai amb l’objectiu de dinamitzar la vida social i cultural del barri i promoure valors com la convivència i la participació ciutadana.
A més a més formem part de la Cooperativa Cafè Orlandai que gestiona la cafeteria del centre.
Al llarg dels 10 anys del projecte s’han dut a terme diferents activitats que promouen la economia social i solidària: Renova, mercats d’intercanvi, impuls de l’espai Gardenyes, entre d’altres.

Veus oportunitats al districte en àmbit d'ESS

Promoure pràctiques de consum ètic i responsables sobre diferents àmbits de la vida (alimentació, energia, telefonia, educació, habitatge, cultura…)
Fomentar el suport mutu entre entitats per crear un banc de recursos i compartir materials.
La propera obertura de dos equipaments amb iniciatives ciutadanes vinculades en la gestió comunitària (Mercat de Vallvidrera i Vila Urània)

El que valorem més de l'entitat

La intergeneracionalitat del projecte. Acollim i desenvolupem activitats per a totes les edats.
L’acompanyament que oferim a iniciatives veïnals per tirar endavant projectes, sobretot culturals.
Haver consolidat el projecte com model de gestió ciutadana i espai de referència al barri on tirar endavant projectes d’àmbit cultural i/o comunitari.

Us agradaria fer més coses de les que feu?

Per ara no, però és un projecte viu i constantment van apareixent nous reptes i possibles línies de treball. Per tant, estem oberts a tot allò que pugui contribuir a crear un barri més viu, actiu i conscient.

Can Pujades

Activitat principal

1.Consum agroecològic

2.Hort comunitari

3.Organització de la fira Agrícola de Collserola.

Xarxa amb altres entitats

Amb associacions de veïns, productors i propietaris rurals.

Consorci del Parc de Collserola i Horts urbans de Barcelona.

Que podem aportar a l'economia solidària

Valors com el respecte per la natura i els seus cicles, la relació intergeneracional i de gènere, cooperació amb les escoles del barri i les d’educació especial, i amb els centres de menors (inclusió social) participatius.

Veus oportunitats al districte en àmbit d'ESS

Valorem la gran oportunitat de potenciar Collserola des de l’educació ambiental i agroalimentària per a potenciar l’economia social i solidària al districte.

El que valorem més de l'entitat

La consciència transformadora i solidaria del grup.

Us agradaria fer més coses de les que feu?

Tenim el grup “Germinador Collserola rural” que és el grup que genera idees i projectes interdisciplinar. Ara mateix estem treballant en els següents projectes:

  1. Antic Mercat de Vallvidrera: un nou model de distribució i relació intergeneracional amb cuina tallers, projectes d’intercanvi, banc de llavors, moneda, obrador, …
  2. Ramats a Collserola: projecte d’introducció de la ramaderia per controlar i mantenir les franges de protecció d’incendis i donar us a les antigues masies de l’entorn.
  3. Xarxa d’horts rurals a Collserola: una xarxa de recuperació dels antics horts, creació d’un organ amb l’administració per la creació, seguiment i d’ordre de la xarxa.

Manada Gori-Gori

Activitat principal

Projecte educatiu i grup de criança compartida inspirat en l’educació viva, lliure i activa

Xarxa amb altres entitats

Amb el Centre de dia Vallirana fomentem la convivència entre els nostres nens i nenes i la gent gran de la residència

Que podem aportar a l'economia solidària

A Gori-Gori, educadors, mares i pares acompanyem les activitats espontànies dels nostres petits des del respecte cap a la seva llibertat i amb grans dosis d’amor i paciència per facilitar-los el coneixement de si mateixos, del grup i del seu entorn. D’aquesta manera, promovem valors com el respecte per totes les persones, els animals i el medi ambient, així com la democràcia participativa, l’autogestió, la inclusió social, la justícia i l’equitat de gènere.

Veus oportunitats al districte en àmbit d'ESS

Estem convençuts que hi ha moltes oportunitats per a potenciar l’economia social i solidària al districte des de la nostra visió de l’educació alternativa i respectuosa amb el processos naturals dels infants i el seu entorn.

El que valorem més de l'entitat

La nostre capacitat d’aprendre junts i ser capaços d’engegar un projecte comú a pesar de les diferències que tenim, sempre des de el respecte, la tolerància i la idea d’inclusió.

Us agradaria fer més coses de les que feu?

Volem apropar la nostre visió de l’educació a tot el barri i el districte mitjançant xerrades, tallers i activitats al nostre espai: la Sala Gori-Gori, a més de fer xarxa per aconseguir que l’economia social i solidària es consolidi al voltant del nostre entorn més proper.

L'Olivera Cooperativa

Activitat principal

Som una cooperativa de treball associat i d’iniciativa social que des de l’any 1974 cultivem la terra, elaborem vi i oli i realitzem activitats de promoció personal i d’integració social, especialment per a persones amb discapacitat intel•lectual. l’Olivera ha endegat a Can Calopa el CET (Centre Especial de Treball) i la creació del Servei d’Acolliment Residencial, tenint cura així de la seva inserció laboral i del seu desenvolupament personal en tots els àmbits. Els objectius fixats són: el conreu i la gestió de la vinya, la verema, l’elaboració del vi de Barcelona i del vi de Collserola, la comercialització d’aquests vins, la gestió de l’espai agrícola-vinícola de Can Calopa (acollida, visites educatives, etc.), la gestió de la vida d’una masia rural.

Xarxa amb altres entitats

Participem en: Grup de Agroecologia del Parc de Collserola, l’Associació “Collserola Iniciatives”, projectes europeus (Programa Grundtvig: Exclusiói món rural) i en associacion locals (ass. Vall del Corb, ass. Arquitectura Popular i Assessors-consultors en tot el procés productiu i organitzatu: ISA Lisboa, IRTA, INCAVI, Hobest,…)

Formem part d’enitats, federacions i agrupacions sectorials: cooperativa local, ALLEM, AVC, finances ètiques, …

Manifest de Vallbona Destinem el 0,7% de la facturació a projectes de colaboració amb el Sud (Benin, Mauritania, Senegal,..).

Que podem aportar a l'economia solidària

L’Olivera elabora vins de qualitat a la ciutat de Barcelona, afavorint oportunitats d’integració laboral per a persones amb discapacitat. Amb l’objectiu de:

• Estendre el model d’economia social, cooperatiu i treball en xarxa

• Recuperar el patrimoni històric, cultural i vitivinícola. Vins d’alt Valor Afegit.

• Conèixer les pràctiques essencials pròpies del sector vitivinícola.

• Fomentar la qualitat de vida a través de la motivació professional.

• Orientar cap a un itinerari laboral propi.

• Referents en Agricultura Social.

• Presència Slow Food, Xarxa Socioeconomia Solidària.

• Cooperació en Projectes de Desenvolupament.

• Normalització de les persones amb discapacitat

• Crear riquesa basada en el VALOR AFEGIT (econòmic, ambiental, social, patrimonial,…).

• Consolidar la població rural i periurbana

• Tasques de conservació del territori

• Dinamització de l’entorn: efecte dominó sobre l’economia local

• Millores mediambientals

Veus oportunitats al districte en àmbit d'ESS

Generar oportunitats per:

1.oferir un espai de referència a Collserola per a la difusió i la investigació de la cultura vitivinícola com a eina d’inclusió sociolaboral de joves amb discapacitat intel·lectual, acostant el projecte d’agricultura social a totes les persones i entitats del territori.

2. de recuperació del patrimoni històric, cultural i vitivinícola de la zona.

3. de col·laboració per estendre el model d’economia social i cooperativisme.

4. de promoció de l’excel·lència tècnica i ocupacional.

El que valorem més de l'entitat

La iniciativa de Can Calopa, basada en la producció del Vi de Barcelona, implica en la seva base la recuperació d’un espai de conreu de vinya i la posada en marxa d’una iniciativa didàctica i educativa que pretén transmetre els valors i les tècniques vitivinícoles dins de la cultura mediterrània al llarg dels segles.

Us agradaria fer més coses de les que feu?

1. Creació de Xarxes i Sinergies La relació amb altres productors agrícoles de Collserola comença a estructurar-se com una xarxa de cooperació que actualment està en fase de llavor.

2. Projecte ENOTURISME Una nova activitat a desenvolupar, que podria estar alineat amb les objectius estratègics de l’Olivera per la seu de Can Calopa és el del turisme en diferents àmbits com ara el turisme d’empresa o l’enoturisme. El Celler de Can Calopa es troba prop del seu “punt de saturació” a nivell

Banc del Temps Sarrià - Sant Gervasi

Activitat principal

Inverteix temps, rebràs temps. La unitat d’intercanvi al Banc del Temps és l’hora, independentment del servei que s’ofereixi o que es rebi. En aquest Banc, el temps és la riquesa principal i, per tant, la unitat de valor.

Xarxa amb altres entitats

Sí, intercanviem serveis amb altres Bancs del Temps

Que podem aportar a l'economia solidària

L’Olivera elabora vins de qualitat a la ciutat de Barcelona, afavorint oportunitats d’integració laboral per a persones amb discapacitat. Amb l’objectiu de:

• Estendre el model d’economia social, cooperatiu i treball en xarxa

• Recuperar el patrimoni històric, cultural i vitivinícola. Vins d’alt Valor Afegit.

• Conèixer les pràctiques essencials pròpies del sector vitivinícola.

• Fomentar la qualitat de vida a través de la motivació professional.

• Orientar cap a un itinerari laboral propi.

• Referents en Agricultura Social.

• Presència Slow Food, Xarxa Socioeconomia Solidària.

• Cooperació en Projectes de Desenvolupament.

• Normalització de les persones amb discapacitat

• Crear riquesa basada en el VALOR AFEGIT (econòmic, ambiental, social, patrimonial,…).

• Consolidar la població rural i periurbana

• Tasques de conservació del territori

• Dinamització de l’entorn: efecte dominó sobre l’economia local

• Millores mediambientals

Veus oportunitats al districte en àmbit d'ESS

Generar oportunitats per:

1.oferir un espai de referència a Collserola per a la difusió i la investigació de la cultura vitivinícola com a eina d’inclusió sociolaboral de joves amb discapacitat intel·lectual, acostant el projecte d’agricultura social a totes les persones i entitats del territori.

2. de recuperació del patrimoni històric, cultural i vitivinícola de la zona.

3. de col·laboració per estendre el model d’economia social i cooperativisme.

4. de promoció de l’excel·lència tècnica i ocupacional.

El que valorem més de l'entitat

La iniciativa de Can Calopa, basada en la producció del Vi de Barcelona, implica en la seva base la recuperació d’un espai de conreu de vinya i la posada en marxa d’una iniciativa didàctica i educativa que pretén transmetre els valors i les tècniques vitivinícoles dins de la cultura mediterrània al llarg dels segles.

Us agradaria fer més coses de les que feu?

1. Creació de Xarxes i Sinergies La relació amb altres productors agrícoles de Collserola comença a estructurar-se com una xarxa de cooperació que actualment està en fase de llavor.

2. Projecte ENOTURISME Una nova activitat a desenvolupar, que podria estar alineat amb les objectius estratègics de l’Olivera per la seu de Can Calopa és el del turisme en diferents àmbits com ara el turisme d’empresa o l’enoturisme. El Celler de Can Calopa es troba prop del seu “punt de saturació” a nivell

Femmefleur sccl

Activitat principal

Tenim dues línies principals de negoci: 1)Lacopamenstrual.es, espai d’assessorament i venta de productes d’higiene íntima femenina, especialitzat en copes menstruals; 2) cocoro-intim.com, creació i distribució de calces per a la menstruació.

Que podem aportar a l'economia solidària

El nostre objectiu és millorar el dia a dia de les dones. Ho fem mitjançant la innovació de productes, formació, serveis, distribució, etc. i sempre atenent a dos requisits:

1)Arribar a totes les butxaques

2)Contribuir a crear un món més ecològic, més atent, més amable.

Veus oportunitats al districte en àmbit d'ESS

Fer activitats que fomentin els projectes amb una clara vessant social i que tinguin un impacte en el dia a dia de les persones del barri, com és per exemple, la gestió dels residus

El que valorem més de l'entitat

Que treballem amb projectes molt palpables i fàcilment valorables, que a més tenen un benefici a curt i llarg plaç.

Us agradaria fer més coses de les que feu?

Ens agradaria poder tenir més espais on difondre les iniciatives que recolzem

Aúpali

Activitat principal

Aúpali és un centre amb botiga dedicada a la criança respectuosa i sostenible, al joc creatiu i manipulatiu i a la maternitat. És un espai social on trobar respostes, suport i “tribu”, un punt de trobada de mares i pares amb les seves criatures. A Aúpali assessorem de manera altruïsta sobre maternitat, criança i joc, donant accés lliure i resposta inmediata de manera personalitzada i eficaç. A més, els dimecres fem reunions dedicades al pospart i les seves etapes, entre elles suport a la lactancia materna, son infantil, alimentació complementaria, moviment…

Que podem aportar a l'economia solidària

Donem suport de manera altruïsta a les mares en etapa de pospart mitjançant el grup i atenció personalitzada. Oferim de manera gratuïta assessorament, també, sobre porteig i criança en braços. Per altra banda donem visibilitat i importancia a marques creades per mares emprenedores del poble de Catalunya oferint els seus productes i fent Showrooms mensuals perquè tinguin la oportunitat de “presentar-se”en societat, oferint difusió

El que valorem més de l'entitat

L’ efectivitat i l’ autenticitat del servei que oferim

ASSÍS Centre d'acollida

Activitat principal

Atenció Persones sense Llar

Xarxa amb altres entitats

Si, amb la Taula d’Entitats de Sarrià

Que podem aportar a l'economia solidària

Inclusió Social: Persones sense Llar

El que valorem més de l'entitat

La proximitat i el nostre model d’atenció

Us agradaria fer més coses de les que feu?

Posar en marxa 5 pisos per a 10 persones ateses en Assís i incrementar l’ocupabilitat de les persones ateses facilitant l’accés al mercat laboral.

Assemblea 15M Sarrià-St. Gervasi

Activitat principal

Activisme social i difusió

Xarxa amb altres entitats

Estem enxarxats amb totes les assemblees del 15M i les assemblees d’activisme de tots els sectors de la ciutat.

Que podem aportar a l'economia solidària

Podem aportar la xarxa de contactes que tenim per a fer xerrades, divulgació, etc

Veus oportunitats al districte en àmbit d'ESS

N’hi ha moltes perquè comparat amb altres districtes, el nostre té encara poques entitats, especialment a determinats barris i poca xarxa.

El que valorem més de l'entitat

La capacitat de comunicació i relació que tenim amb el món de l’activisme a tota la ciutat.

Us agradaria fer més coses de les que feu?

Sempre, però manca gent i temps