El passat 24 de gener més de 40 persones es van aplegar a la sala JV Foix de la Casa Orlandai per xerrar i debatre sobre la qüestió de l’habitatge a Sarrià. La xerrada, coorganitzada per l’Ateneu Popular de Sarrià, Cohabitem Sarrià, l’Associació de Veïns de Sarrià i el projecte d’impuls de l’Economia Social i Solidària a Sarrià-Sant Gervasi de la Casa Orlandai (SSG Coopera), es va dur a terme en el marc de Les Veus de La República i forma part d’un cicle de tres xerrades (la primera es va realitzar el 21 de setembre amb una xerrada al local de l’AV de Sarrià amb la participació de l’Oficina d’Habitatge de Sarrià, la Fundació Hàbitat 3 i la plataforma Resistim al Gòtic).
En la primera sessió vam fer una anàlisi de la situació de l’habitatge a Sarrià i la ciutat de Barcelona en general, i en aquesta segona sessió vam tenir l’oportunitat de parlar sobre de quina manera s’han organitzat els barris i quines resistències s’han generat contra les dificultats amb les que es troba la gent per aconseguir un habitatge, per evitar que la facin fora o li pugin el lloguer, etc. La xerrada va servir, per una banda, per explicar què fan cadascuna de les iniciatives convidades (Fem Sant Antoni, l’Obra Social BCN i el Sindicat de Llogaters) i, per l’altra, parlar de les respostes que donen cadascuna d’elles als reptes, necessitats i demandes de les persones que es troben amenaçades de perdre casa seva. La xerrada va ser presentada per una companya de l’Ateneu Popular de Sarrià i moderada per un dels tècnics del projecte SSG Coopera. Podeu consultar aquí el resum sencer de la trobada.
Malgrat parlem d’organització, resistència i alternatives hi ha una pregunta que plana constantment: quin és l’origen del problema d’accés a l’habitatge? La gentrificació que desplaça els comerços i la vida de barri? Els fons voltors que compren edificis sencers per buidar-los de residents de tota la vida i treure’n més rendiment? Bancs i caixes? Tots tres col·lectius van coincidir en que el principal problema actualment és la llei (concretament la Llei d’Arrendaments Urbans) i la seva modificació de 2013 a la que moltes entitats en defensa del dret a l’habitatge es van posicionar en contra. Per altra banda, però, també es va recalcar que la propietat és un dels problemes principals ja que aquesta permet especular i, en última instància, posa en escac el dret a l’habitatge en aquesta societat. Durant la sessió també es van valorar els avenços que, tot i que insuficients, que s’han fet a la ciutat de Barcelona i es va parlar concretament de la proposta del govern de la ciutat de limitar l’atorgament de llicències d’obres de rehabilitació a aquells propietaris que respectin els drets dels llogaters.
Sigui com sigui una cosa està clara: el problema d’accés a l’habitatge està molt lluny de ser resolt. Per posar algunes dades, només el 5% dels pisos de lloguer de la ciutat de Barcelona estan per sota dels 800€ i, segons un estudi realitzat recentment, els joves han de dedicar un 65% dels seus ingressos a pagar el lloguer. L’altra cara de la moneda són totes aquelles persones que viuen en zones amenaçades per la irrupció dels fons d’inversió a la ciutat (sempre amb la mateixa dinàmica: no renovació de contracte -una de les vies més habituals en edificis sencers- o, directament, s’aplica un augment desorbitat -entre 50 i 200€). La seva finalitat és la compravenda, edificació, arrendament, tinença i administració de béns immobles. I la seva conseqüència és l’expulsió de les persones dels barris. Davant d’això el suport mutu, la informació, la reivindicació i l’autoorganització veïnal davant la manca de canvis legals han estat claus: Habitem el Sant Pau, Fem Sant Antoni, #RavalResistim, @SomLeiva37, @HabitatgeGracia, @Lancaster7911, @BlocLlavors, PobleNouensPlantem… són només alguns dels exemples de resistència i lluita pel dret a l’habitatge a la ciutat de Barcelona.
Pel que fa al districte, diferents persones del públic assistent a la xerrada del 24 de gener van participar fent les seves reflexions, explicant casos concrets i, sobretot, plantejant la necessitat que a Sarrià també existeixi un espai ampli on poder donar resposta, denunciar i visibilitzar realitats sovint oblidades. L’última xerrada del cicle, encara sense data, servirà per mostrar alternatives que ja s’estan duent a terme a la nostra ciutat.