L’estat de l’Economia Social i Solidària (ESS) a la ciutat era una realitat, fins fa poc, desconeguda o, si més, no poc sistematitzada. No fa ni un any que l’Anna Fernàndez, tècnica de la Xarxa d’Economia Solidària, i l’Ivan Miró, de la Ciutat Invisible es van posar a analitzar aquest sector per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona. D’aquest anàlisi en va sortir una publicació titulada “L’economia Social i Solidària a Barcelona” que els autors van presentar el passat dilluns 6 de febrer a la Casa Orlandai.
L’Anna i l’Ivan van fer un resum del seu estudi, que bàsicament ha constat de: l’anàlisi de les dades sobre les iniciatives d’ESS que hi ha actualment a la ciutat; la divisió i categortizació d’aquestes segons la seva forma jurídica o la seva activitat, i la detecció de les necessitats i els reptes de cada un dels sectors.
L’Ivan va començar fent una retrospectiva per ajudar-nos a entendre que l’ESS no és res nou, sinó que es tracta d’un model que fa molts anys que funciona, però que s’ha anat adaptant i transformant en funció de la realitat i el context polític del moment. Així, les associacions i mutualitats obreres de principis de segle, van sorgir per a donar resposta a una sèrie de necessitats bàsiques, sobretot de les classes populars, però amb els anys, i sobretot a partir de la pressió exercida des dels poders fàctics, s’han anat transformant.
La realitat actual de l’ESS és molt diversa i pren moltes formes. L’Anna ens va fer una pinzellada de les diferents iniciatives en què es pot transformar, com per exemple, el model cooperatiu, però que alhora aquest pot ser de treball, de serveis, d’habitatge, de crèdit, etc. També vam parlar de noves formes que adopta l’ESS com la gestió comunitària d’equipaments, els grups de consum o criança, o el paper del tercer sector social.
Per il·lustrar la realitat de l’ESS al Districte, vam comptar amb la participació de la Maria Dolors Llonch, directora de Can Calopa, un projecte de la Cooperativa l’Olivera on, a partir del treball amb persones amb diversitat funcional, es produeix oli i vi. La Maria Dolors va explicar el projecte que dirigeix, així com les característiques del seu funcionament cooperatiu, on tots els treballadors són socis i tenen dret a veu i vot en la gestió diària del negoci.
Amb aquest exemple, vam poder debatre sobre les dificultats i mancances amb què es troben actualment els projectes de l’ESS avui en dia, però també vam poder reflexionar conjuntament sobre les oportunitats i reptes que a partir de l’enxarxament i el treball comú es poden assolir.