En la nostra societat la democràcia es promou des de fora, es treu pit des dels altaveus públics però ningú es planteja que les estructures empresarials de tot el teixit econòmic pugui ser democràtic: això és la cooperativa.
La cooperativa és l’element més emblemàtic de democràcia en àmbit empresarial: utilitzen el sistema democràtic “una persona = un vot” independentment del capital aportat, no es busca la maximització del benefici, el seu propòsit principal és satisfer les necessitats comunes dels seus membres, els beneficis es distribueixen sobre la base de l’ús que fan els socis i sòcies de la cooperativa, no en funció del nombre d’accions que posseeixen. A més les cooperatives també tendeixen a invertir els seus beneficis en la millora de servei als seus membres i promoure el benestar de les seves comunitats.
En Pere Ribas, formador de la darrera càpsula d’ESS de Coòpolis, impartida el passat dia 11 de juny a la Casa Orlandai, oferia aquesta definició de cooperativa: “és una associació autònoma de persones que s’han unit voluntàriament per a fer front a les seves necessitats aspiracions econòmiques, socials i culturals comunes a través d’una empresa de propietat conjunta i democràticament controlada”.
Interessant, eh? Doncs si vols aprendre més del món de l’economia social i solidària vine a la propera formació de la Casa Orlandai, dimarts 19 de juny a les 18h de la mà de l’Ivan Miró. L’Ivan, membre de La Ciutat Invisible, l’Impuls Cooperatiu de Sants i Coòpolis parlarà dels “Ecosistemes cooperatius locals”, no t’ho perdis, inscriu-te ja a ess@casaorlandai.cat. T’hi esperem!